De Great Reset, Grote Reset of Grote Herstart in het Nederlands, is een voorstel om opnieuw de wereldeconomie op een duurzame manier op te bouwen. Na de coronapandemie moet zich hiervoor een unieke kans voordoen. Dat zegt Klaus Schwab, de directeur van het World Economic Forum (WEF). Hij wil, samen met onder meer prins Charles van Wales en Thierry Malleret, het kapitalistische systeem dat we nu kennen verbeteren door te investeren in beter verspreide vooruitgang en meer oog voor het milieu, de natuur en de opwarming van de aarde. Het plan bestaat uit vijf pijlers: economie, maatschappij, geopolitiek, ecologie en technologie.

Wat is het plan achter the Great Reset?

Volgens het WEF biedt de coronapandemie een unieke kans om de wereldeconomie van nu zo te veranderen, dat sneller economisch herstel mogelijk is. Vooral duurzaamheid is hierbij dus een belangrijk onderdeel. Ook moet er wereldwijd een zogeheten economische en politieke orde komen, die welvaart en inkomsten gelijker verdeeld. Via een digitale economie, in combinatie met een openbare infrastructuur, zullen fysieke winkels vervangen worden door digitale varianten. De posities van monopolisten wordt ook aangepakt. 

Om deze overgang mogelijk te maken, is een CBDC nodig, ofwel een ‘Central Bank Digital Currency’. Hierdoor kunnen de plannen makkelijker uitgevoerd worden. Hier komt een belangrijke rol voor Bitcoin bij kijken. Dit platform heeft natuurlijk een totale onafhankelijkheid en zekerheid ten opzichte van digitale currencies zoals de Euro. Daarnaast is het ook niet centraal gestuurd, maar juist decentraal basisgeld. Dit kan eraan bijdragen de Great Reset sneller en efficiënter uit te dragen.

Kritiek op the Great Reset

Het plan van Klaus Schwab van het WEF kan niet alleen maar op positieve reacties rekenen. Velen stellen dat de coronapandemie slechts als excuus gebruikt wordt om een dergelijk, gevaarlijk experiment op te zetten. Verschillende professors zoals Bob de Wit, George Gammon of platformen zoals Corbet Report hebben zich uitgelaten over the Great Reset, allemaal met flinke twijfels over het plan. 

Het plan wordt ook vaak gelinkt met complottheorieën. Zo zou de wereldelite van politieke leiders en financiële grootmachten met opzet de coronapandemie hebben gestart, zodat the Great Reset uitgevoerd kan worden. Ook de ‘Build Back Better’ slogan van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden werd in verband gebracht met het opnieuw opbouwen van de wereldeconomie volgens the Great Reset.

What's your reaction?
0COOL0WTF0LOVE1LOL

Leave a comment