Exchange

Wat zijn crypto exchanges precies?

De laatste jaren zijn crypto valuta hard in opkomst in het dagelijks leven. Vrijwel wekelijks komt er nieuws over een munt naar buiten dat het nationale journaal haalt. Het is dus vrij lastig om de aanwezigheid van crypto nog te omzeilen. Toch vinden veel mensen het nog maar een vaag begrip, dat ‘crypto’. Dit komt omdat er vaak lastige woorden bij komen kijken, zoals bijvoorbeeld een ‘crypto exchange’. Wat dat is en welke vormen er zijn, lees je allemaal hier.

#NaamVolume (24H)LandGevestigdOfficiële website

Het ontstaan van crypto exchanges

Vroeger waren alle platformen vooral gericht op het verhandelen van Bitcoin, dat op dat moment vrijwel de enige belangrijke en waardevolle cryptomunt was. Tegenwoordig zijn er veel meer grote namen in omloop. Vandaar dat alle platformen nu een breder aanbod hebben in de vorm van een digital currency exchange (afgekort: DCE) of een digital asset exchange (afgekort: DAE / DAX). Vrij vertaald is betekent dit min of meer een handelsbeurs in digitale valuta’s of tokens, oftewel een cryptobeurs. Waar het aantal platformen vroeger op twee handen te tellen is, geldt dat vanaf 2016 zeker niet meer. Het aantal platforms is, mede door een toename van het aantal valuta, flink gestegen.

De verschillende soorten crypto exchanges

Daarmee zijn er veel verschillende soorten, eigenschappen en karakteristieken die allemaal meespelen in de keuze die je voor zo’n platform moet maken. We leggen je hieronder verder uit welke categorieën er allemaal te onderscheiden zijn. Per categorie geven we je een paar voorbeelden, zodat je bij interesse direct verder kunt kijken!

1: Complete handelsbeurzen (Spot trading platforms)

Op deze platformen vind je een groot aantal cryptocurrencies die je kunt aankopen met standaardvaluta, zoals de ruo of de dollar. Alle handelingen worden vastgelegd in een zogenaamd grootboek. Over deze handelingen betaal je vaak lage fees, ofwel een lage commissie voor het ruilen van valuta.

Veel platformen willen een zo breed mogelijk aanbod van handelsopties en valuta aanbieden. Per site zijn er verschillende opties. Denk hierbij aan spot and margin trading, kredietfaciliteiten, betaalkaarten of termijncontracten.

Voorbeelden van een Spot trading platform zijn het Nederlandse Bitvavo, Binance, Bitpanda, Bitfinex of Kraken.

2: Derivate handelsbeurs (Crypto derivates exchanges)

Via een derivate handelsbeurs kun je handelen in crypto-termijncontraten. Vaak zijn vooral de futures voor Bitcoin populair, maar er worden ook genoeg andere valuta aangeboden. Via een flinke hefboom worden deze futures verkocht. Er is dus een grote kans op winst, maar een even grote kans op verlies.

Voorbeelden van een Crypto derivates exchange zijn het Nederlandse Deribet, FTX Exchange of Bitmex

3: Wisselkantoor en makelaar (Crypto exchange services)

Een makelaar, ook wel broker genoemd, koopt op handelsbeurzen grote hoeveelheden crypto op en verkoopt deze vervolgens door aan andere klanten, met daar bovenop een kleine commissie. Een wisselkantoor heeft een eigen netwerk opgezet waar makelaars en klanten elkaar makkelijk kunnen vinden. Door de extra stappen die gezet moeten worden, zijn makelaars en wisselkantoren wel duurder dan handelsbeurzen en kost het ook meer tijd. Voor bijvoorbeeld onervaren handelaren kan het daarentegen wel erg nuttig zijn.

Er zijn drie verschillende varianten te onderscheiden:

  1. Makelaars met een custodial wallet. Klanten hoeven bij deze makelaar niet zelf een crypto wallet op te zetten. De makelaar zorgt voor de veiligheid en opslag van de munten. Voorbeeld: Blox
  2. Makelaars kunnen valuta van klanten ook direct in hun wallet storten. Zo krijg je je valuta snel in eigen beheer. Voorbeeld: BTCDirect.
  3. Makelaars met volledige ondersteuning voor wallets. Klanten maken dan gebruik van een wallet die is opgezet door de makelaar. Voorbeeld: LiteBit of AMDAX.

4: Exchanges die beschikken over licenties

Deze platformen werken met een formele toestemming van een bepaalde financiële toezichthouder. Zo weet je zeker dat je goed zit. In veel landen zijn al dergelijke toezichthouders en licenties aangewezen. In Nederland wordt hier nog hard aan gewerkt.

5: Gedecentraliseerde crypto exchanges (DEX)

Gedecentraliseerde exchanges werken zonder of met slechts een paar tussenpartijen. De exchanges werken volgens het principe van blockchains en smart contracts. Gebruikers behouden volledig zelf de controle, waardoor het sluiten of hacken van de exchange niet voor kan komen. Er zijn speciale platformen die zich specifiek richten op Bitcoin, maar er zijn ook exchanges die zich toespitsen op meerdere munten.