Broker

Wat zijn brokers precies?

Een broker, voluit ook wel cryptocurrency of crypto broker, kan twee type functies hebben. Het kan bij een broker gaan om een wisselkantoor, of als hulp voor mensen die zelf niet willen handelen in crypto. Bij een wisselkantoor is er sprake van een bemiddelende broker, die voor haar gebruikers crypto inkoopt tegen een voordelige prijs en deze vervolgens tegen een kleine vergoeding doorverkoopt. Zo kunnen klanten goedkoop crypto aanschaffen, zonder hiervoor zelf al te veel moeite te doen. Gebruikers ervaren bij een wisselkantoor dus een hoop gebruikersgemak. Voorbeelden zijn BTC Direct, Satos en LiteBit, waarvan de laatste twee jaar op rij is uitgeroepen tot beste Crypto Broker.

Een dienstverlenende broker wordt vaak een cryptocurrency CFD brokergenoemd. De klanten willen dan niet zozeer handelen in valuta zelf, maar wel kunnen speculeren over de koersen. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van CFD-crypto termijncontracten of futures.

Wat is het verschil?

Bij een wisselkantoor koop je zelf daadwerkelijk de valuta die je graag wilt hebben. Na de aanschaf ben jij eigenaar en dien je zelf verantwoordelijkheid te dragen over wat er vervolgens met die valuta gebeurt. Als je dus wilt beleggen in cryptovaluta zelf, moet je deze ook daadwerkelijk crypto aanschaffen, via bijvoorbeeld een wisselkantoor.

Een CFD broker is er voor de mensen die wel willen speculeren over de koersverwachting en de prijzen van cryptovaluta, maar er zelf niet willen handelen. Klanten van een CFD broker kopen dus geen cryptovaluta en dragen er ook geen verantwoordelijkheid over. Een klant van een CFD broker spreekt alleen een bepaald ‘contract’ af. Dit termijncontract, ook wel een future genoemd, legt vooraf een voorspelde prijs op een bepaalde datum vast. Zo kunnen gebruikers toch voorspellen wat de koers gaat doen, zonder hiervoor crypto te bezitten. Als de koers rond deze datum inderdaad deze hoogte heeft bereikt, krijgt de eigenaar van de future een beloning uitgekeerd.

Wat moet ik verder nog weten?

Het werken met een crypto broker kan een leuke vrijetijdsbesteding zijn of een manier om extra inkomsten te genereren. Let er echter wel altijd op dat werken met een broker een vorm van beleggen is. Je loopt altijd een hoog financieel risico, waardoor je inleg dus minder waard kan worden. De markt rondom CFD’s, futures en crypto is extreem in beweging met grote fluctuaties in de koers. Dit maakt brokers niet geschikt voor elke belegger. Lees jezelf van tevoren altijd goed in. Alleen dan weet je zeker dat je goed geïnformeerd aan de slag gaat en weloverwogen keuzes kan maken.