Bitcoin Futures

Futures voor Bitcoin: dit houdt het in

Vanaf 2017 zijn er voor eigenaren van Bitcoin zogeheten futures te gebruiken. Hiermee kun je als eigenaar je Bitcoin op een bepaalde datum voor een specifieke prijs verkopen. Dit ligt allemaal vast in een contract. Ondanks schommelingen in de prijs, kan er na het afsluiten van een future dus niets meer gedaan worden aan de prijs waarop een Bitcoin op dat vastgelegde moment verkocht gaat worden. Dit is het risico dat handelaren willen lopen. 

Zo werken Bitcoin futures

Futures zijn met name populair bij investeerders en speculanten. Investeerders zoeken een manier om het risico op schade in te perken. Daarnaast willen ze een investering terugverdienen op de lange termijn. Speculanten willen liever op de korte termijn geld verdienen. Dit doen ze door nu alvast te speculeren over een hogere prijs in de toekomst.

Overigens gaat het bij futures nooit over daadwerkelijke Bitcoins. Er wordt altijd gewerkt met een zogenaamd derivaat bij futures. Dit is te omschrijven als een afgeleide van het daadwerkelijke product, in dit geval dus Bitcoins.

Dit zijn verschillende soorten futures

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten futures rondom Bitcoin: de cash-settled future en de Bitcoin-settled future. De cash-settled future zorgt ervoor dat de houder zijn geld uitgekeerd krijgt in traditionele valuta, zoals de euro of de dollar. Dit volstaat nadat het contract is gesloten. Daarmee kunnen contracten dus eerder gesloten worden dan de formele einddatum. Via de Bitcoin-settled future krijgen houders hun geld uitgekeerd in de vorm van Bitcoins. De houder krijgt dan dus een hoeveelheid Bitcoins op een broker-account gestort.

Hier kun je futures kopen

Er zijn drie belangrijke platformen waarop jij in futures kunt handelen. Dit zijn Binance, BitMEX of Plus500. Bij Binance krijg je keuze uit vier verschillende futures. Deze dragen de namen limit order, market order, stop-limit order en de stop-market order. Elk hebben ze een eigen, unieke eigenschap, dus lees je hierover goed in. 

BitMEX kenmerkt zich door de handel in futures. Het is namelijk de core business van het bedrijf en is daardoor een vrij simpele site om in futures te handelen. Na het aanmaken van een account wijst de rest van de site zichzelf. Via Plus500 verhandel je ‘contracts for differences’, zoals futures daar worden genoemd. Toch is het verschil tussen deze CFD’s en futures ver te zoeken. Bij Plus500 maak je eenvoudig een account aan en kun je vervolgens vrij CFD’s kopen of verkopen.